Mia nonna si chiama Caterina, la sua si chiamava Clementina ed è proprio il nome che Francesco Targa - non un debuttante nel mondo della ristoranzione - ha dato alla sua trattoria, inaugurata i primi giorni di novembre.
Il locale è in centro a Rovizza, nella piazzetta della frazione di Sirmione oggi facilmente e comodamente raggiungibile anche in tangenziale.In quella piazzetta un tempo sicuramente c'era il sabato del paese, ora ci sono bambini in bici e un monumento ai caduti onora la Repubblica. Quando entrate non vi metterete di sicuro a chiacchierare della Storia dell'Italia, ma quelle mura hanno sentito i rimbombi delle bombe. Le stanze sono alte con travi in legno, che, a occhio, direi essere state rifatte nel secondo dopoguerra.
Aprite la porta e Francesco vi accoglie e vi mostra il locale e la prima cosa che noterete sarà un tavolo con i dolci fatti at home and some food in season, like mushrooms now, which are used in the kitchen. There's outer space outdoors for warmer days, there is a basement with a table for wine tasting, there are three rooms not too big but spacious with wooden tables, white tablecloth, brown napkin, cutlery, glasses tulip for the wine and the classic one for water.
change the menu every month or so. This means that over the weeks and the change of the products available change as the dishes on offer at the time the grandmother adattave the pots with the seasons.
wine go on the safe, the flavors are not discussed: Marzemino pure da una cantina delle colline moreniche gardesane. Di questa a prezzi onesti sono proposti vari vini, tra cui ovviamente l'autoctono Groppello, ma ci sono anche alcune bottiglie di più noti e ruffiani vini il cui prezzo è pari alla loro notorietà. Certo, dimenticavo, c'è il Lugana, ma con la carne lo bevete voi...
Gli antipasti già ci mettono i primi dubbi, mangeremmo tutto. Siamo in tre e, infatti, ordiniamo come suggeritoci un misto: formagella di Collio (Valcamonica) con marmellata di mele e cannella, fatta in casa (ottimi assieme e separati); gnocco fritto con salumi mantovani (ben fatto e salumi di qualità); ragù di faraona e chiodini con polenta di potatoes (good), grilled vegetables with balsamic vinegar (well done, light and tasty).
calm weather, no rush. The blood flows from the brain to the stomach, the queen of the humors whose support he thinks that drink red so beloved by Bacchus. Francis suggests, explains, entertains and we choose. On the one capunsei with butter and sage, very good, just consistency and butter in the right dose. The other first but not least, at least by name and by the scents of others bigoli tastasal and beans, pizzoccheri gratin and leek soup, potatoes and small dumplings. At least until the next menu ...
In two prefer to continue with a second. There are spare ribs with cabbage, just eat at home, and cut red chicory, but in our preferences remain behind the washer with herbs and pork and cabbage stew beef Groppello, accompanied by cooked and raw vegetables . The first is a cotecchino like the shape of a vertical section eponymous sandwich accompanied by field greens and shaved parmesan: not recommended for those who do not like strong flavors, like us. The second came with polenta and tender and very good. Do not taste so good as a pot roast time. And good Clementina!
The head has less and less blood, but the throat is never satisfied. Also takes the cake. There are four and each one has proposed or Muscat or grappa. I choose the walnut cake, excellent! Shortcrust pastry (I think) on the outside, soft inside layer of jam in the middle, above the nuts. I melt there. The bill? Around the 75 €. A local beginner satisfactory.
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